Sommer i Åsgårdstrand

Fra Munchs strender til historisk vikinglek

På jakt etter Sørlandsstemning, malerisk lys og vakre sandstrender? Eller fartsfylt vikinglek, ridning og sykkelturer for hele familien? Åsgårdstrand, sørlandsperlen rett ved Oslo, byr på alt!

I sommer kan du vandre i fotsporene til Norges største billedkunstner langs Oslofjordens fineste sandstrender. For bare én time fra Oslo og en halvtime unna Sandefjord lufthavn Torp, finner du den idylliske lille kunstnerbyen Åsgårdstrand. Her bidrar både omgivelser og lokalbefolkningens lynne til at du kan gli inn i en stemning av lange, late feriedager – av den sorten man gjerne forbinder med sommeren langs Sørlandskysten.

Sommer i Åsgårdstrand
SØRLANDS-STEMNING RETT VED OSLO: Hvite trehus, vakre strender og en lun småbystemning gjør sitt til at det er lett å la humla suse i Åsgårdstrand.

Kyststier for hele familien

For hotelldirektør Per Stang Christensen ved Thon Hotel Åsgårdstrand, er det liten tvil om at småbyen fortjener ryktet som Sørlandsbyen på Østlandet.

– Rett ved sentrum og vårt hotell har vi én av Oslofjordens fineste badestrender. Byen er full av hvitmalte hus, vi har en koselig gjestehavn for småbåter – og du kommer rett inn på kyststien der hele familien kan nyte utsikten ved å sykle og gå mellom skog og sjø hele veien til Horten. Og ikke minst kan du finne frem krabbesnøret eller fiskestanga, ”skitt fiske”!, sier Christensen.

 

Magisk, kunstnerisk lys

Med sine drøye 3 000 innbyggere har lille Åsgårdstrand også et stort navn som kunstnerby.

– En rekke kunstnere, inkludert verdensnavn som Edvard Munch, Christian Krohg og Hans Heyerdahl, har siden 1880-årene trukket til Åsgårdstrand på grunn av det unike lyset her, forteller Christensen.

Strandlinjen i Åsgårdstrand, rullesteinene og måneskinn danner rammen rundt menneskene i Munchs berømte serie Livsfrisen. Og ”Pikene på broen” er ett av de store verkene som ble til etter at Munch kjøpte hus i byen i 1898.

– Du kan bokstavelig talt følge i Munchs fotspor ved å gå langs stranden her. Og du kan besøke Munchs hus bare et par hundre meter unna hotellet vårt, sier Christensen.

Edvard Munchs hus i Åsgårdstrand
«Jeg sitter i det eneste hyggelige huset jeg har bodd i – huset i Åsgårdstrand» – Edvard Munch. Foto: Vestfoldmuseene

Vikinglek, rideskole og golf

For dem som er på jakt etter litt mer liv og røre å fylle sommerdagene med, byr området rundt Åsgårdstrand også på svært varierte muligheter:

  • Midgard historiske senter: Den spennende vikinghistorien fra Vestfold formidles på en lærerik og morsom måte for store og små. Her er det blant mye annet mulig å få testet ut sine ferdigheter på Vikinglekeplassen med bueskyting, øksekasting, kubb og balansedueller.
vestfold museene
Foto: Vestfoldmuseeene
  • Lefdals rideskole: I sommer arrangeres det rideleir i uke 29 til 33, og både barn fra åtte år og oppover og familier er velkomne til å melde seg på. Du kan også delta på enkeltdager. Dagleir arrangeres fra tirsdag til torsdag gjennom hele sommeren.
  • Borre golfbane: 18 hull og en fantastisk utsikt venter deg på golf-NM-banen fra 2015. Her er gjestespillere velkomne til å prøve seg, og banen har starttider hver dag klokken 09-17.