Torghatten i Brønnøysund

Kajakk og sykling i Brønnøysund

Er du glad i å padle kajakk eller sykle, er Brønnøysund stedet å dra.
– Her kommer du virkelig i ett med naturen, sier hotellsjef Olle Aulin hos Thon Hotels i Brønnøysund.

Brønnøysund ligger på Helgelandskysten i Nordland, og kalles ofte ”Kystbyen midt i Norge”. Man kan fly hit direkte med Widerøe eller kjøre via kystriksveien – og byen er også et av stoppestedene til Hurtigruten.

 

Øyhopping med sykkel

Området rundt Brønnøysund er kjent for sin vakre natur, gode fiskemuligheter og en fantastisk skjærgård med tusenvis av store og små øyer. Det gjør stedet spesielt populært blant kajakk-entusiaster og syklister som lokkes med øyhopping. Både kajakker og sykler kan leies på stedet, og det finnes også løsninger for å hente ut sykkel på flyplassen og begynne turen allerede der.

Sykling på Vega på Helgelandskysten.
Sykling på Vega. Foto: Terje Rakke Nordic Life Helgeland Reiseliv / www.visithelgeland.com

– Både sykling og kajakk byr på helt spektakulære naturopplevelser, sier hotellsjef Olle Aulin, som synes at alle øyene gjør opplevelsen spesielt spennende.

Et av stedene hotellsjefen anbefaler å besøke er Vegaøyan, som står på UNESCOs verdensarvliste. På denne øya kan man oppleve hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste 1 500 årene har opprettholdt en bærekraftig levemåte basert på den nå unike tradisjonen med ærfugldrift.

Opplevelsesferie i Brønnøysund
Øyhopping med kajakk. Foto: Vega Opplevelsesferie / www.visithelgeland.com

Torghatten – Hullet i fjellet

– Har du sett tv-serien Himmelblå på NRK, så har du et godt inntrykk av naturen her oppe, sier Aulin. Serien ble i sin tid tatt opp på øya Ylvingen, og gjorde at mange fikk øynene opp for området.

Det mest kjente landemerket ligger rett utenfor Brønnøysund, på øya Torget. 258 meter opp i lufta rager Torghatten, men det er ikke høyden som er mest imponerende. Fjellet har nemlig et hull tvers igjennom, hele 160 meter bredt og 35 meter høyt. Selve hullet er som et stort rom, 20 meter i dybden, skapt under istiden.

Kajakkpadling foran Torghatten på Helgelandskysten
Padling foran Torghatten. Foto: Terje Rakke Nordic Life Helgeland Reiseliv / www.visithelgeland.com

– Dette er virkelig et unikt syn og jeg har aldri sett noe lignende, sier Aulin. Man kommer opp til hullet på en godt opparbeidet sti, etter 30 minutter med rolig gange. – Besøket kan man gjøre på en ettermiddag og er en enkel tur for de fleste, sier Aulin. Man kan også gå opp til toppen av Torghatten og nyte utsikten derfra over øyriket.

 

I Brønnøysund bor du enten på Thon Hotel Torghatten ved Brønnøysund lufthavn, på Thon Hotel Brønnøysund i sentrum eller på Thon Kystferie Apartments på Nordøya. Bestill hotellovernatting på thonhotels.no her.Toppbilde: Ronny Lien / www.visithelgeland.com / Brønnøy